lunes, 5 de mayo de 2014

Conclusions de l’aproximació al barri d’Horta

Aquesta serà l’última entrada del blog, en aquest cas exposaré a mode de conclusions el procés d’aprenentatge envers el barri d’horta i la meva aproximació des de la vessant científica alhora de fer el treball.

Començaré esposant què m’ha semblat fer un blog, com he viscut el treball grupal, i per últim com he anat fent el treball individual, centrant-me en exposar els punts forts i les dificultats que he anat trobant i com ho he superat. 

Primerament començaré exposant la meva vivència envers el blog. Des del meu punt de vista el fer un blog m’ha ajudat a portar un ritme i un control dels progressos que anava fent, i també m’ha servit per a veure com es fer un treball de camp, ja que les anotacions pròpies d’aquesta metodologia han sigut les entrades del blog que he anat pujant setmana rere setmana.

Les dificultats que he pogut trobar alhora de fer el blog, traient les pròpies fins l’habituació a la tecnologia i el funcionament del blog, han estat la dificultat de plasmar tots els meus pensaments de manera resumida per a fer una síntesi de tot l’extret de la observació del barri i el treball posterior.

D’altra banda, el treball grupal, tot i que al principi em semblava un caos i no entenia com quasi vint persones que som al pràcticum havíem de treballar junts, m’ha ajudat a fer-me a la idea que d’aquí molt poc hauré de treballar en xarxa o si més no en equip i, que les dificultats de comunicació, de lideratge (en el bon sentit d ela paraula), de ideologia, etc., que hem tingut durant aquest treball se’m poden plantejar durant la meva carrera professional. Per tot això, un cop acabat el treball considero que ha sigut positiu per adonar-me del tot el comentat anteriorment, i també per aprendre com fer un treball d’anàlisi d’un territori, cosa que trobo molt positiva per a la meva futura professió, si fos necessari.

Per últim trobo important el fet d’haver de fer un assaig on plasmem totes aquestes conclusions de manera una mica més extensa ja que, encara que en un primer moment no entengués el perquè de fer l’assaig, ja que em semblava que era tornar a fer el mateix que en aquesta entrada, una vegada m’he assegut davant l’ordinador i m’he parat a pensar en el que he aprés durant l’anàlisi i l’aproximació a horta, m’he adonat que calia fer unes conclusions/assaig on ho lligués tot.

Concloc doncs que encara que aquest semestre el pràcticum se’m presentés amb molta feina i no entengués ven bé com ens en sortiríem, valoro molt positiva l’experiència, això sí, no se si  m’agradaria gaire repetir-la!!

Sara Alonso Casado.


Treballant el barri d’Horta (2)


Aquesta entrada seguirà sent de caire reflexiu desprès d’haver-me aproximat al barri d’Horta, i un cop l’he estudiat i observat durant un semestre sencer.

Així doncs començaré exposant que una vegada comentat i compartit el barri amb els demés barris treballats als diversos pràcticums m’he adonat que Horta té poques necessitats generals i les poques que té estan cobertes pels recursos que podem trobar en el mateix barri o en barris veïns.

D’una bada trobo important destacar que el districte Horta-Guniardó està composat per petits barris com pot ser Horta o el Carmel, el que fa que les necessitats es cobreixin a nivell de districte, com també passa amb els recursos, que solen estar a barris veïns. 
D’altra banda, crec que aquest fet no té cap tipus de repercussió en els veïns del districte d’Horta-Guinardó ja que les comunicacions entre barris son molt diverses i molt eficaces.

Cal esmentar també que Horta es un barri amb una població majoritàriament en l’edat adulta, el que crea una necessitat submergida ja que en uns deu o quinze anys serà un barri amb una població molt envellida que potser no donarà abast amb els recursos que ara mateix funcionen de manera eficaç.

Tot això em porta a pensar que d’aquí poc Horta tornarà a ser un barri on es faci molta vida al carrer (sobretot quan acabin la plaça Eivissa), com en anys enrere havia sigut, ja que aquest barri té una tradició política i social molt antiga i, que encara avui en dia té molta força i renom.
Concloc doncs que tots els factors esmentats anteriorment atorguen a Horta un caràcter de barri que fa que tots els Hortencs i totes les Hortenques estiguin orgullosos de ser d’horta i es crea una xarxa social d’ajuda molt enriquida i forta, així com també es crea un clima de seguretat i de “poble” que acull a tots els veïns.


 Sara Alonso Casado.